null Temppeliaukion kirkon ja Helsingin tuomiokirkon turistivirta elpyi, mutta pandemiaa edeltäneisiin kävijämääriin ei vielä päästä

Turistit jonottivat Temppeliaukion kirkkoon, jonka ovet oli avattu hetkeä aiemmin perjantaina 19.8.

Turistit jonottivat Temppeliaukion kirkkoon, jonka ovet oli avattu hetkeä aiemmin perjantaina 19.8.

Ajankohtaista

Temppeliaukion kirkon ja Helsingin tuomiokirkon turistivirta elpyi, mutta pandemiaa edeltäneisiin kävijämääriin ei vielä päästä

Tänä vuonna Temppeliaukion kirkon pääsymaksujen tuotto voi yltää puoleen ennätysvuodesta 2019. Myös Tuomiokirkossa vierailijoilta kerätään vapaaehtoisia pääsymaksuja, joilla katetaan turistien palvelemisesta syntyviä kuluja.

Turistiseurueiden virta on palannut Temppeliaukion kirkkoon ja Helsingin Tuomiokirkkoon. Töölön seurakunta on vastannut tilanteeseen palkkaamalla lisää turistioppaita ja Tuomiokirkkoseurakunta on lisännyt opastettujen kirkkokierrosten määrää. Kummassakaan kirkossa ei vielä päästä koronapandemiaa edeltäneisiin kävijämääriin.

– Suuri muutos tapahtui toukokuun puolivälissä, kun Temppeliaukion kirkko avattiin jälleen myös viikonloppuisin. Sen jälkeen päivittäisten vierailijoiden määrä on kasvanut, eikä ole jäänyt kertaakaan alle tuhannen. Tällä hetkellä vierailijoita käy 2500–3000 päivässä, kertoo Töölön seurakunnan palvelupäällikkö Heli Suhtala Uvalic.

– Tuomiokirkossa kesä on ollut vilkas ja päivittäisiä kävijöitä on ollut tuhannesta kahteentuhanteen. Erityisesti risteilyliikenteen elpyminen näkyy kävijämäärissä, mutta kesän 2019 luvuista ollaan vielä kaukana. Silloin kävijöitä oli 2000–4000 päivässä, Tuomiokirkkoseurakunnan turistityön palvelupäällikkö Anni Roiha sanoo.

Puolet vuoden 2019 tuotosta olisi hyvä tulos

Temppeliaukion kirkossa täysi-ikäisiltä kävijöiltä peritään viiden euron suuruinen vierailumaksu. Hiljaisia koronakuukausia edelsi ennätysvuosi, jolloin turismi tuotti Töölön seurakunnalle 1,57 miljoonaa euroa. Kesäkaudella 2019 Temppeliaukion kirkossa vieraili päivittäin 6000–10 000 henkilöä.

– Olemme iloisia, koska tämä vuosi näyttää paljon paremmalta kuin uskalsimme odottaa. Jos kävijöitä tulee nykyiseen tapaan, voimme päästä noin puoleen vuoden 2019 tuotosta, turistitoiminnan tiimiä johtava Heli Suhtala Uvalic sanoo.

Suurten väkimäärien hallinta edellyttää sitä, että kävijöitä opastamassa ja asiakaspalvelussa on henkilökuntaa. 

– Palvelupäällikkö Heli Suhtala Uvalic

Vierailumaksuista saadut varat käytetään ensisijaisesti turistien opastamiseen ja palvelemiseen. Näin matkailijoiden virrasta ei koidu kuluja Töölön seurakunnan jäsenille. Suhtala Uvalic mainitsee, että vuonna 2019 pääsymaksuista voitiin rahoittaa myös perheneuvontaa ja sairaalasielunhoitoa.

– Suurten väkimäärien hallinta edellyttää sitä, että kävijöitä opastamassa ja asiakaspalvelussa on henkilökuntaa. Tänä kesänä Temppeliaukion kirkon turistitoiminnassa on työskennellyt päivittäin kuusi tai seitsemän ihmistä.

Irlantilaisseurue oli kesäkuun alussa avatun Tuomiokirkon kellotapulin kesäterassin ensimmäinen asiakas. Kuvassa vasemmalta Aoibheann O Gorman, Jennifer Hill, Becky Zeevy, Ciaran Whelband, Oisin McAuley ja Fiachra O Mahony.

Irlantilaisseurue oli kesäkuun alussa avatun Tuomiokirkon kellotapulin kesäterassin ensimmäinen asiakas. Kuvassa vasemmalta Aoibheann O Gorman, Jennifer Hill, Becky Zeevy, Ciaran Whelband, Oisin McAuley ja Fiachra O Mahony.

Tuomiokirkon turismista ei odoteta suuria tuottoja

Palvelupäällikkö Anni Roihan mukaan Helsingin tuomiokirkkoseurakunta lisäsi tänä kesänä kirkko-opastusten määrää erityisesti englannin kielellä. Lisäksi Tuomiokirkossa kokeiltiin uudenlaista opastettua kierrosta, joka sisälsi myös vierailun Vanhaan kirkkoon ja Johanneksenkirkkoon.

Kesän 2021 aikana Tuomiokirkossa otettiin käyttöön vapaaehtoinen pääsymaksu, jonka vierailijat voivat halutessaan maksaa kirkkosalista löytyvillä itsepalvelulaitteilla.

Seurakunta saa turistikaudella myös vuokratuloja, sillä Tuomiokirkon krypta ja kellotapuli vuokrattiin kesän ajaksi ravintola- ja kahvilakäyttöön. Kryptassa toiminut ravintola on jo tältä kesältä suljettu, mutta kellotapulin terassikahvila jatkaa toimintaa elokuun loppuun saakka.

– Tuomiokirkkoseurakunnalle ei ole odotettavissa turismista merkittäviä tuottoja, sillä vierailijoiden palvelusta aiheutuu myös paljon kuluja, Roiha sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.