null Mielipide: Ranskalla oli osuutta Ruandan kansanmurhaan vuonna 1994

Puheenvuorot

Mielipide: Ranskalla oli osuutta Ruandan kansanmurhaan vuonna 1994

Kiitos, että lehti nosti esille Ruandan kansanmurhan tapahtumat (K&k 7.3.). Uskon, että Rauno Juhola on kokenut ja toiminut kuten jutussa kerrottiin – kiitos siitä hänelle. Ranskan sotilasoperaatio Turkoosi kyllä pelasti tuhansien ihmisten hengen, mutta sitä on myös kritisoitu.

Operaatio Turkoosi alkoi vasta juhannuksena 1994. Tuolloin valtaosa kansanmurhan ainakin 800 000 uhrista oli jo kuollut.

Silminnäkijät raportoivat Ranskan sotilaiden suojelevan kansanmurhan tekijöitä, Ranskan aiempia liittolaisia, kuljettamalla heitä turvaan rajan yli Kongoon. Murhaajien päästäminen pakenemaan oli keskeinen tekijä Kongon ensimmäisen sodan syttymisessä. Siinä kuoli vähintään 250 000 ihmistä.

Kuten jutussa kerrottiin, muukalaislegioonalaisilla oli oikeus voimankäyttöön, toisin kuin YK-joukoilla. Ranskaa kuitenkin syytettiin siitä, ettei se halunnut vahvistaa YK-joukkoja, vaan toteuttaa omista valtapoliittisista lähtökohdistaan käsin oman ja erillisen operaation.

Kansanmurhan uhrit haastoivat Ranskan armeijan oikeuteen osallisuudesta kansanmurhaan. Oikeudenkäynti päättyi Ranskassa vasta vuonna 2021. Tuomion mukaan Ranska ei ollut syyllinen kansanmurhaan, mutta osavastuussa. Se aseisti, koulutti, neuvoi ja suojeli kansanmurhasta vastuussa ollutta Habyarimanan hallintoa huolimatta siitä, että näki sen lietsovan väkivaltaa.

Ruandan kansanmurhan jälkeen länsi vannoi, ettemme enää koskaan ummista silmiämme. Nyt olisi kiire muistaa uudestaan, millaisia jälkiä inhimillisyyden unohtaminen aiheuttaa.

Jarmo Pykälä

rauhanaktivisti, Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.