null Lauttasaaren kirkon peruskorjaus valmistui ja nyt se on entistä enemmän muutakin kuin kirkko – kirkolla voi vaikka saunoa, kahvitella tai tehdä etätöitä

Lauttasaaren kirkko rakennettiin 1950-luvulla ”kirkoksi ja työkeskukseksi”. Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki ajattelee, että peruskorjaus on palauttanut alkuperäisen idean.

Lauttasaaren kirkko rakennettiin 1950-luvulla ”kirkoksi ja työkeskukseksi”. Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki ajattelee, että peruskorjaus on palauttanut alkuperäisen idean.

Ajankohtaista

Lauttasaaren kirkon peruskorjaus valmistui ja nyt se on entistä enemmän muutakin kuin kirkko – kirkolla voi vaikka saunoa, kahvitella tai tehdä etätöitä

Kirkkosali näyttää samalta kuin ennenkin, mutta katosta roikkuu pala paikallishistoriaa.

Syksyllä 2020 alkanut Lauttasaaren kirkon peruskorjaus on tullut päätökseensä. Väistötiloista Heikkiläntiellä on luovuttu, ja lauttasaarelaiset pääsevät vihdoin ottamaan omakseen uudistuneen kirkon.

Oikeastaan Lauttasaaren kirkko ei ole vain kirkko, eikä ole sitä koskaan ollutkaan. Se on paljon muutakin. Uudistuneella kirkolla on esimerkiksi kahvila-lounasravintola, puutyöverstas, sauna ja liikuntasali.

Entisen kirkkoherranviraston tiloissa toimii Lauttasaaren musiikkiopisto, ja valmiit tilat on myös päiväkodille. Lauttasaaren seurakunnan ja musiikkiopiston lisäksi rakennus on kotipaikka ruotsinkieliselle Johannes församlingille, ja alakerrassa kokoontuvat partiolippukunnat Luotsitytöt ja Lauttapartio.

– Kirkko on rakennettu vuonna 1958. Silloin se herätti valtakunnallista huomiota, sillä tätä kutsuttiin kirkoksi ja työkeskukseksi. Työkeskus-nimitys tuli siitä, että täällä oli paljon muutakin tilaa kuin kirkkosali. Ajattelen, että peruskorjaus on palauttanut tuon alkuperäisen idean, kertoo Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki.

Lauttasaaren kirkon peruskorjauksen kustannusarvio oli 17,8 miljoonaa euroa. Remontti on ollut haastava, sillä vaikeuksia ovat tuottaneet sekä koronatilanne että rakennusmateriaalien saatavuus, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin.

– Sekä aikataulussa että budjetissa pysyttiin, Rintamäki sanoo.

Toista video

Saunomismahdollisuus ja muistoja menneestä

Peruskorjatussa kirkossa toimitaan nyt avaimet seurakuntalaisille -periaatteen mukaisesti, nykytekniikkaa hyödyntäen. Seurakunnan nettisivuilta voi katsoa, millaisia tiloja kirkolla on vapaana ja varata sieltä sopivan. Kirkolla voi vaikka tehdä etätöitä, ja jopa urkuparvella on etätyöpisteitä. Myös esimerkiksi saunatilaa voi varata.

– Kun olet varannut tilan, saat puhelimeen koodin, jolla ovi aukeaa, Juha Rintamäki kertoo.

– Helsingissä ei taida olla muuta sellaista paikkaa, jossa voisi käydä ensin urheilemassa, sitten saunassa ja sitten mennä Myllykallion metsänreunaan grillaamaan. Meillä on nimittäin takapihalla myös grillauspiste.

Sisään kirkolle tullaan jatkossa pääasiassa sisäpihan puolelta, B-rapusta. Aulassa on aina joku seurakunnan työntekijä paikalla, ja siinä voi hoitaa samoja asioita, jotka ennen hoituivat kirkkoherranvirastossa.

Aulan kupeessa olevaan vitriiniin on tulossa paikallishistoriasta kertovaa tavaraa kuten kullatut sakset, joilla leikattiin nauha Lauttasaaren sillan avajaisissa.

Luvassa konsertteja ja opastettuja kierroksia

Vattuniemi, Kotkavuori, Katajaharju, Veijarivuori. Eri tilojen nimet kirkolla ovat paikallisille tuttuja, sillä ne ovat myös lauttasaarelaisia paikkojen nimiä.

Lauttasaarelaiset ovat tunnetusti kotiseuturakasta ja -uskollista porukkaa. Kirkko on monelle tärkeä paikka saarella, ja Juha Rintamäen mukaan moni onkin jo kysellyt, koska sinne taas pääsee. Kirkolla tapahtuneet muutokset tuskin lauttasaarelaisia hetkauttavat.

– Kirkolle on suotu myös vapautta siitä lähtien, kun tänne rakennettiin kirkko ja työkeskus, Juha Rintamäki kertoo.

Peruskorjauksen aikana on tehty paljon sellaista, jota seurakuntalaiset eivät heti edes huomaa, kun he saapuvat jälleen kirkolle. On korjattu ja uusittu perustuksia, päivitetty tekniikkaa, ilmanvaihtoa, lämmitystä, äänentoistoa ja valaistusta, uusittu kirkonkellojen kiinnikkeet. Kirkosta on myös tehty esteetön. Osa kalusteistakin on vanhoja tuttuja, mutta ne on entisöity, maalattu ja verhoiltu uudelleen.

Venepuuseppä Marko Torvisen rakentama pienoismalli St Johannes -purjelaivasta.

Venepuuseppä Marko Torvisen rakentama pienoismalli St Johannes -purjelaivasta.

Kirkkosali on pääosin entisellään, mutta yhden muutoksen jokainen varmasti huomaa: katosta roikkuu nyt votiivilaiva, venepuuseppä Marko Torvisen rakentama pienoismalli St Johannes -purjelaivasta. Sekin liittyy paikallishistoriaan. Helsingin varakkaimman kauppiaan Johan Sederholmin laiva lähti Viaporista eli Suomenlinnasta kohti Saksaa, mutta ajoi kovassa vastatuulessa karille Lauttasaaren edustalla vuonna 1759.

Korjatusta kirkosta otetaan kaikki ilo irti jo kevään aikana. Pääsiäispäivänä 17. huhtikuuta Yle TV1 näyttää suorana pääsiäiskirkon Lauttasaaresta, ja samalla kirkko vihitään uudelleen käyttöön.

Pääsiäisestä vappuun kirkolla on joka päivä avoimet ovet ja opastettuja kierroksia kello 11 ja 18. Luvassa on myös erilaisia konsertteja ja muita tapahtumia, kuten lauluyhtye Rajattoman 25-vuotisjuhlakonsertti 20. huhtikuuta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.