null Korona-ajan perhekriisit tulevat aaltoina Vantaalla – kevään rekrytoinnit tuovat perheneuvontaan uusia tapaamisaikoja

– Joissakin asiakasperheissämme yhteisen ajan lisääntyminen korona-aikana on lähentänyt puolisoita toisiinsa, johtava perheneuvoja Juhani Koskelinin sanoo.

– Joissakin asiakasperheissämme yhteisen ajan lisääntyminen korona-aikana on lähentänyt puolisoita toisiinsa, johtava perheneuvoja Juhani Koskelinin sanoo.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Korona-ajan perhekriisit tulevat aaltoina Vantaalla – kevään rekrytoinnit tuovat perheneuvontaan uusia tapaamisaikoja

Joissakin perheneuvonnan asiakasperheissä suhtautuminen koronarajoituksiin ja lasten rokottamiseen on aiheuttanut ristiriitoja.

Koronapandemia on nostanut kirkon perheneuvonnan asiakasmäärät ennätyslukemiin. Vuonna 2021 kirkon perheneuvonnassa asioi kaikkiaan yli 20 700 suomalaista, ja myös alle 30-vuotiaiden asiakkaiden määrä kasvoi. Koronan vaikutuksia selvitettiin kirkon kasvatus- ja perheasiain yksikön kyselyillä, jotka lähetettiin perheasiain neuvottelukeskuksiin elokuussa 2020 ja 2021.

Vantaalla perheneuvonnan asiakasmäärä oli viime vuonna seitsemän prosenttia pienempi kuin vuonna 2020. Vuonna 2021 perheneuvonta otti vastaan yhteensä 678 asiakasta.

Asiakasmäärien vähentyminen selittyy sillä, että perheasiain neuvottelukeskus toimi puolet viime vuodesta ja edellisvuonna neljä kuukautta yhden perheneuvojan vajauksella.

– Tällä hetkellä meiltä puuttuu kaksi perheneuvojaa, mutta todennäköisesti saamme virat täytettyä maaliskuun aikana, kertoo Vantaan seurakuntien johtava perheneuvoja Juhani Koskelin.

Yhteydenotto kannattaa jonoista huolimatta

Asiakasmääriin on Vantaalla vaikuttanut myös perheneuvontaan hakeutumisen aaltoliike. Ensimmäisenä koronakeväänä yhteiskunnan sulkeutuminen hiljensi kysynnän, mutta asiakastapaamiset pääsivät jatkumaan, kun etäyhteydet saatiin käyttöön. Sen jälkeen yhteydenotot ovat ­Juhani Koskelinin mukaan lisääntyneet rajoitusten lieventyes­sä ja vähentyneet, kun epidemiatilanne on pahentunut ja rajoituksia on kiristetty.

– Tämä näkyi myös omikronin ilmaantuessa, Koskelin sanoo.

Tällä hetkellä Vantaan perheasiain neuvottelukeskus pystyy Koskelinin mukaan tarjoamaan terapiaa noin 60–80 prosentille sitä pyytävistä. Haastattelupäivänä pisimpään vastaanottoaikaa odottaneiden yhteydenotosta oli kulunut noin seitsemän viikkoa.

Odotusaikoihin vaikuttaa myös se, miten haastavia asiakkaiden elämäntilanteet ovat ja kuinka pitkiä prosesseja niiden selvittelyyn tarvitaan.

Koskelin rohkaisee perheitä ottamaan yhteyttä jonoista huolimatta. Perheneuvonnan vastaanotto tekee myös kriisityötä, johon sisältyy tilannekartoitus ja tarvittaessa ohjaus muun avun piiriin.

– Lisää aikoja tulee tarjolle keväällä, kun saamme rekrytoinnit valmiiksi, Koskelin sanoo.

Perheneuvoja Juhani Koskelinin mukaan puolisoiden etääntymisen taustalta löytyy usein väärinymmärryksiä ja väärintulkintoja.

Perheneuvoja Juhani Koskelinin mukaan puolisoiden etääntymisen taustalta löytyy usein väärinymmärryksiä ja väärintulkintoja.

Etätapaamiset ovat helpottaneet perheneuvontaan osallistumista

Viime vuonna Vantaan perheneuvonnan asia­kas­tapaamisista 65 prosenttia tapahtui etäyhteyksien kautta. Juhani Koskelinin mukaan korona-ajan synnyttämä järjestely on helpottanut aikataulujen sovittamista monessa lapsiperheessä, ja palaute etätapaamisista on ollut myönteistä.

Perheneuvontaan hakeutumisen yleisimpiä syitä ovat vuorovaikutusongelmat, erokysymykset ja erilaiset psykososiaaliset kriisit. Koronapandemian aikana kirkon perheneuvonnassa on käsitelty aikaisempaa enemmän vanhemmuuteen liittyviä kysymyksiä, taloudellisia huolia ja lähisuhdeväkivaltaa.

Vantaan perheasiain neuvottelukeskuksessa käsitellään eniten vuorovaikutusongelmia, elämänvaihekriisejä ja eroon liittyviä kysymyksiä. Koskelin mainitsee, että viime aikoina suhtautuminen koronarajoituksiin ja lasten rokottamiseen on aiheuttanut ristiriitoja joissakin asiakasperheissä.

Perheen yhteisen ajan lisääntyminen rajoitusten vuoksi on Koskelinin mukaan koettu kahdella tavalla.

– Joissakin perheissä poikkeusaika on nostanut pintaan parisuhteen kysymyksiä ja puolisoiden välisiä etäisyyden kokemuksia, joita ei ole ehditty käsitellä tavallisessa arjessa. Osalle asiakkaista yhteisen ajan lisääntyminen on tuonut tilaa suhteen pohtimiseen, ja tämä on lähentänyt puolisoita toisiinsa.

Puolisoiden etääntymisen taustalla on Koskelinin mukaan usein väärinymmärryksiä ja väärintulkintoja. Sellaisessa tilanteessa kuulluksi ja ymmärretyksi tuleminen ja asioiden sanoittaminen vievät asioita eteenpäin.

– Sanoittaminen ei tarkoita vain sitä, että viestii omista ajatuksistaan toiselle, vaan se on myös omaa prosessia, asioiden työstämistä ja miettimistä sekä vastavuoroisesti puolison ajatusten kuuntelemista ja tilan antamista hänen ­prosessilleen.

Haluatko pohtia parisuhteesi ja perheesi tilannetta? Voit hakeutua Vantaan perheneuvontaan puh. 09 830 6330 tai perheneuvonnan nettisivun kautta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.