null Kom-teatterin sielunmessu – ohjaaja Lauri Maijala vaikuttui uskonnollista kyläyhteisöä kuvaavasta Runar ja Kyllikki -näytelmästä jo lapsena

Kom-teatterin näytelmässä roolitus on käännetty: Ella Mettänen näyttelee Runaria ja Paavo Kinnunen Kyllikkiä.

Kom-teatterin näytelmässä roolitus on käännetty: Ella Mettänen näyttelee Runaria ja Paavo Kinnunen Kyllikkiä.

Hyvä elämä

Kom-teatterin sielunmessu – ohjaaja Lauri Maijala vaikuttui uskonnollista kyläyhteisöä kuvaavasta Runar ja Kyllikki -näytelmästä jo lapsena

Jussi Kylätaskun klassikkonäytelmään perustuva Runar ja Kyllikki kertoo kahden nuoren kasvamisesta aikuiseksi ahdasmielisessä ja moraalisesti ristiriitaisessa ympäristössä. 

Teatteriperheen kasvattina ­Lauri ­Maijala näki jo lapsena paljon teatteria. Yksi mieltä vaivaamaan jääneistä näytelmistä oli Jouko Turkan raju ohjaustyö Runar ja Kyllikki vuonna 1996. Maijala oli näytelmän nähdessään kymmenenvuotias.

– Esityksestä jäi mieleen vahva vääryyden ja epäreiluuden kokemus. Olen monta vuotta etsinyt näytelmälle sopivaa aikaa ja paikkaa.

Kirjailija Jussi Kylätaskun klassikkoteos perustuu löyhästi 1950-luvulla tapahtuneeseen Kyllikki Saaren murhaan. Ohjaaja Maijala korostaa, että kyseessä on kahden nuoren kasvutarina ja että näytelmä kertoo enemmän ahdasmielisestä kyläyhteisöstä kuin nuoren naisen murhasta.

Näytelmä sisältää vahvaa uskonnollista ja seksuaalista tematiikkaa. Kyllikki joutuu muun muassa kylän papin seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

– Tarkastelun kohteena on myös perinteisten sukupuoliroolien vaikutus siihen, miten määrittelemme itsemme ja toisemme. Jotta tämä näyttäytyisi uudesta kulmasta, oli roolitus käännettävä eli naiset näyttelevät miehiä ja päinvastoin, Maijala kertoo.

Perinteiset asenteet syvällä

Roolituksen kääntäminen teki näytelmän harjoittelemisesta monipolvisen matkan.

– On kiinnostavaa, miten etelähelsinkiläisessä suvaitsevaisuuskuplassa elävät teatterintekijät ovat yllättäen löytäneet myös itsestään hyvinkin perinteisiä asenteita naisena ja miehenä olemisesta. Stereotypioihin perustuvat käsitykset vastakkaisesta sukupuolesta ovat ihmisissä syvällä, Lauri Maijala sanoo.

Runarina nähdään Ella Mettänen ja ja Kyllikkinä Paavo Kinnunen. Keskeinen rooli on myös papilla, jota esittää ­Kati Outinen.

Kauneimmin kristinuskosta puhuu Kyllikki, joka haaveilee taivaan valtakunnasta.

Kyllikistä pyritään kasvattamaan kuuliaista ja siveää. Vetäytyvästä Runarista puolestaan haluaan koulia kovalla kädellä machomiestä.

– Koen tärkeäksi tuoda esiin myös sen, millaista mieskuvaa yhteiskunnassa välitetään. Millainen maailma olisikaan, jos kovuuden ja väkivaltaisuuden vaatimuksen sijaan miesten kasvatuksessa ihanteena olisikin sivistys ja herkkyys?

Kati Outinen näyttelee kylän pappia, joka käyttää seksuaalisesti hyväksi Kyllikkiä.

Kati Outinen näyttelee kylän pappia, joka käyttää seksuaalisesti hyväksi Kyllikkiä.

Suvivirsi soi läpi esityksen

Kyllikin murha saa koko yhteisön sekaisin. Lauri Maijalan mukaan kyläyhteisössä vallitsee iso moraalinen ristiriita. Ihmiset pyrkivät noudattamaan kirkon vanhanaikaisia näkemyksiä, mutta heitä hallitsevat myös heidän alkukantaiset viettinsä ja halunsa. Tähän viittaa näytelmän johtolause ”ihmisen osana on kutea ja kuolla”.

– Puhtaimmin ja kauneimmin kristinuskosta puhuu Kyllikki, joka haaveilee taivaan valtakunnasta. Hänen maailmansa kuitenkin murtuu eikä taivasta tule, Maijala sanoo.

– Lopulta näyttämöllä nähdään ensisijaisesti yhteisön tuhoutuminen. Kun kollektiivinen syyllisyys ja häpeä lopulta heräävät, on monesti jo liian myöhäistä.

Kuoleman ja ahdistuksen ohella näytelmässä on kuitenkin myös huumoria. Maijalan mukaan Kylätaskun juureva teksti nauraa ihmisten pienuudelle ja kohtuuttomuudelle.  

Ohjaaja kertoo lavastuksen ja musiikin tukevan näytelmän karua ilmapiiriä. Hänestä Markku Pätilän riisuttu lavastus luo suorastaan körttiläisen tunnelman.

– Äänisuunnittelija Jani Rapo puolestaan on säveltänyt äänimaailman, jossa ortodoksiset ja luterilaiset virret sekä näytelmän eräänlaisena tunnarina toimiva Suvivirsi muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden. Sanoisin, että luvassa on yhtä suurta sielunmessua, Kom-teatterin requiem.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.