null ”Anna mennä lennä” – Mikko Harju tuli laulaen vaivihkaa olohuoneisiimme

Mikko Harju keikkailee koko kesän, kun vihdoinkin voi.

Mikko Harju keikkailee koko kesän, kun vihdoinkin voi.

Hyvä elämä

”Anna mennä lennä” – Mikko Harju tuli laulaen vaivihkaa olohuoneisiimme

Harjun lauluissa vanhat, negatiiviset suomalaiset sanonnat menevät uusiksi.

Tatuointi reidessä, tatuointi kyljessä, tatuointi molemmissa käsivarsissa. Mikko Harju näyttää puhelimesta Instagramiinsa kuuntelijoilta tulleita kuvia. Niissä iholle on pistelty hänen tekemiensä laulujen sanoja. Monella on kehossaan muistutus: Sinä riität.

– Haluan sanoa tähän maailmaan jotakin ja auttaa ihmisiä voimaan paremmin, Harju sanoo.

Taaperona Harju istui kaksosveljensä kanssa Siikaisissa auton takapenkillä ja lauloi. Pojat keksivät sanoja ja säveliä omasta päästään, ja hauskaa oli.

Lukiossa äidinkielen tunnilla Harju tajusi, että kirjoittamalla voi kertoa omia ajatuksiaan.

– Edelleen päähäni tulee sävelmiä missä vain, vaikka kadulla kulkiessa tai rappukäytävässä. Artisteja suvussamme ei kai ole ollut, mutta tädit ovat kertoneet sukututkimuksista, että kanttoreita on.

Ensimmäinen single Laulu raikaa oli Harjun omakustanne. Se ilmestyi vuonna 2015. Samana vuonna tehty Mä olen tässä -biisi nousi Spotifyn 50 kuunnelluimman kappaleen joukkoon.

Sen jälkeen neljä levy-yhtiötä tarjosi Harjulle sopimusta. Hän valitsi Warner Music Finlandin.

Tappio opetti ihmisyyttä

Ala-asteikäisenä Mikko Harju aloitti musiikkiopistossa klarinetin soiton. Yläasteella hän kiinnostui bändikoulusta, mutta myöhästyi ensimmäiseltä tunnilta. Bändin jäsenten paikat oli ehditty melkein jakaa. Vain yksi puuttui.

– Sanoin, että no, mä voin laulaa.

Harju muistaa hyvin, miten bändikoulu­treenit alkoivat, ja sen, että toinen opettajista oli Dingon kitaristi Jonttu Virta.

Ensimmäiseksi laulettiin Pekka Ruuskan Rafaelin enkeli. Seuraavina harjoiteltiin Apulannan Routa ja Juha Tapion Ukkosta ja ullakolla. Ensikeikka bändillä oli Siikaisten koulun kevätkahvilassa.

Laulettuaan vuoden bändissä solisti kiinnostui soittamisesta. Kotoa löytyi vähälle käytölle jäänyt akustinen kitara.

– Kaivoin isosiskon kitaran esiin ja aloin harjoitella sointuja. Isoveljiltä saimme rippilahjaksi sähkökitaran ja vahvistimen, mutta akustinen kitara kiehtoi minua enemmän, Harju kertoo.

Ennen laulajan uraa Harju ehti valmistua sähköasentajaksi, toimia hyvinvointialan yrittäjänä ja työskennellä smoothie-­baarissa.

Harjun mielestä usko tulevaan on suurin lahja, minkä hän on elämässä saanut. Asiat menevät hyvin, ja jos eivät mene, niistä voi oppia. Vieläkin hän ”vetää iltarukouksen”, jonka oppi jo pienenä.

– Välillä meitä koetellaan, mutta tämä ei todellakaan ole vain elämää, vaan on olemassa jotain paljon suurempaa, mitä emme voi edes ymmärtää.

– Haluan oppia itsestäni ja myös virheistäni. Niihin on turha jäädä kiinni, sillä virheitä tekemällä meillä on mahdollisuus kasvaa.

Oppiläksyn Harju sai osallistuttuaan Tähdet tähdet -tv-ohjelmaan. Hän joutui epämukavuusalueelleen eikä pärjännyt kisassa. Formaatti ei ollut hänelle paras mahdollinen.

– Tappion kokemuksesta opin, etten ole voittamaton. Siitä syntyi uusi laulu.

Suurelle yleisölle Harju on kuitenkin televisiosta ehkä vähän salaa tuttu. Tänä keväänä hänen kappaleensa Anna mennä lennä soi Pekingin talviolympialaisissa suomalaisten menestystarinoiden taustalla.

Sanontojen sävy uusiksi

Mikko Harjun sanoituksista löytää usein vanhojen sanontojen uusia versioita. Yksi niistä on ”joka kuuseen kurkottaa, voi kaiken saavuttaa”. Vanha menee ”joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa”.

– Alkuperäisen sanonnan ongelma on, että viestin voi helposti tulkita niin, että jos yrittää kovasti, epäonnistuu varmasti. Tätä lähtökohtaisesti negatiivista ajattelua haluan kulttuurissamme muuttaa, Harju selittää.

Korona-aika sai hänet miettimään sanontaa ”toivotaan parasta ja pelätään pahinta”.

– Pelko on joskus ihan ok, koska se myös suojelee meitä, mutta miksi pitäisi aina pelätä pahinta. Tuo sanonta on kyllä uponnut hyvin suomalaisiin. Minun versioni on ”toivotaan parasta eikä pelätä turhaan”.

Kannustamisen ja lohduttamisen rinnalla Harjun lauluista löytyy myös tuskaa ja altavastaajana olemista. Hänen mielestään ihmisten kokemuksia ei voi eikä pidä verrata. – Joillekuille se, ettei ole saanut lapsena tikkaria, voi olla iso menetys, kun taas toiselle se ei merkitse mitään. Emme voi välttyä traumoilta. Minullakin on omani, joita on tullut käsiteltyä.

– Traumojen käsittelystä voi ammentaa voimaa, toivoa ja myös syvyyttä elämään. Jos on halua kohdata omia kipukohtiaan, voi löytää uusia polkuja.

Joskus joku on heittänyt läpällä, että Harju tekee life ­coach -musiikkia antaen elämänohjeita.

– Se ei ole ollut tarkoitukseni. Haluan herättää musiikillani kysymyksiä ja ajatuksia, koska loppujen lopuksi kukaan ei voi koskaan kertoa vastauksia toiselle. Ne pitää itse löytää.

Ilman alkoholia on rankkaa?

Voidakseen hyvin Mikko Harju lenkkeilee, hiihtää, pelaa tennistä ja padelia sekä käy kuntosalilla.

– Minulla on hiihtotausta. Lapsuuden harrastus on löytynyt uudelleen. Pitkien lenkkien, monen kymmenen kilometrin, hiihtäminen on meditatiivista ja tekee hyvää.

Hyvinvointiin kuuluu myös se, että Harju syö puhdasta ruokaa eikä juurikaan käytä alkoholia tai muita päihteitä.

– En ole absolutisti. Voin juoda vaikka lasin viiniä joskus, mutta viimeiseen vuosikymmeneen ei alkoholin käyttö ole mennyt överiksi.

– Kyllä me nuorena painettiin menemään ja lähdettiin alkoholin kanssa ralliin. Nyt voin olla ihan rauhassa sen kanssa, että liika alkoholin käyttö olisi minulle jokin vaihtoehto.

Toisinaan laulajalta kysytään, onko rankkaa, kun alkoholi ei maistu. Harjusta kysymys on ”kreisi”.

– Juon smoothien ja syön puhdasta, aitoa ruokaa, koska ne maistuvat minusta parhaalta ja niistä tulee hyvä olo.

Harjun rauhan tyyssija löytyy keskeltä peltoja ja metsää lapsuudenkodista Siikasissa. Kun hän menee ulkosaunasta pihalle vilvoittelemaan, ei kuulu muuta kuin lintujen laulu.

– Mielenrauha vaatii välillä tietoista pysähtymistä ja sen hyväksymistä, ettemme ole koskaan valmiita.

Kuka?

Laulaja-lauluntekijä Mikko Harju, 30, asuu Helsingissä. Mä olen tässä (2016) ja Taivas ei oo rajana (2017) ovat saavuttaneet tuplaplatinalevyn sekä Sinä riität (2017) ja Anna mennä lennä (2019) platinalevyn rajan Spotifyn kuuntelukerroilla.

Mitä?

Pitkän tauon jälkeen Harju keikkailee koko kesän. Osan keikoista hän tekee mies ja kitara -tyylillä, osa on bändikeikkoja. Lisätietoja: mikkoharju.com. Harju on tehnyt myös kirkkokiertueita. Ensimmäinen oli ”ihan super” vuonna 2019. Jatkoa seuraa loppuvuodesta 2022.

Motto?

Mielenrauha on arvokkainta, mitä täällä voidaan saavuttaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.